Is Waze a force for good or for evil?

Is Waze een kracht ten goede of ten kwade?

Waze heeft in de loop der jaren voor veel controverse gezorgd. Gebruikers vroegen zich af of het legaal is om Waze te gebruiken, of Waze wel nauwkeurig is, of Waze wel flitspalen detecteert, en nog veel meer.

We gingen terug in de tijd en bezochten een artikel van The Register, getiteld "Cops slammed for spam Waze to slow drivers down" . Het hele uitgangspunt van Waze is dat gebruikers gegevens indienen, maar of deze gegevens accuraat zijn of niet (bijvoorbeeld een politie-aanwezigheid) hangt af van of ze daar willekeurig zijn geplaatst of niet - wat iedereen kan doen .

We gaan de basisbeginselen van Waze bespreken en onderzoeken of Waze een ideale oplossing is als navigatie-app en als app voor het detecteren van snelheidscamera's.

Wat is Waze?

Waze, oorspronkelijk opgericht in 2006 als FreeMap Israel, is een dochteronderneming van Google die gespecialiseerd is in satellietnavigatie (sat nav), waarbij door gebruikers verstrekte gegevens worden gebruikt om u te helpen tijdens uw reis.

Waze maakt ook gebruik van realtimegegevens van andere gebruikers in de buurt om zaken als wegomstandigheden, reistijd, vertragingen, fouten, wegindeling en zelfs afslagrichting te bepalen.

Waze beschrijft hun service als " kaarten en navigatie die door gebruikers worden aangestuurd ".

Is het legaal om Waze te gebruiken?

Hoewel het legaal is om Waze te gebruiken en de politie dit als een geverifieerde methode voor satellietnavigatie beschouwt, is het als bestuurder ten strengste illegaal om zelf uw telefoon aan te raken en problemen te melden. Dit wordt beschouwd als het bedienen van een mobiel apparaat terwijl u de controle heeft over een voertuig.

Uw mobiele apparaat mag ook niet storend zijn voor uw zicht en in een veilige houder zitten, buiten redelijk bereik. Als u fouten zou melden, adviseert Waze zelf dat een passagier deze voor u meldt, om implicaties te voorkomen.

Is Waze nauwkeurig?

Waze is nauwkeurig vanuit een navigatieperspectief. Waze is eigendom van Google, en we weten allemaal dat Google de koning is van kaarten, satellietnavigatie en AR-mapping van de wereld zoals wij die kennen in een digitale omgeving. Gebaseerd op dezelfde systemen die Google Maps aandrijven, werkt Waze met een zeer nauwkeurig kaartsysteem met frequente updates.

Vanuit het perspectief van waarschuwingen, snelheidscamera's, politiedetectoren, botsingsdetectoren en defecte voertuigen, vertrouwt het systeem uitsluitend op door gebruikers verstrekte gegevens. In de praktijk kan deze worden gemanipuleerd, zoals de politie van Surrey in september 2022 deed toen ze politie-aanwezigheid aangaven in gebieden waar te hard rijden een veelvoorkomend probleem is. De politie was toen echter niet aanwezig.

Geeft Waze flitspalen weer?

Waze toont wel snelheidscamera's, als gebruikers de posities van de snelheidscamera's doorgeven. Wat Waze niet kan, is bepalen of de snelheidscamera aan staat of niet. Omdat Waze zijn community gebruikt voor zijn door gebruikers ingediende gegevens, is het zeer onbetrouwbaar en misleidend. Gebruikers kunnen elke waarschuwing die ze willen op hun route plaatsen - of deze nu geverifieerd is of niet.

Wat is een goed alternatief voor Waze?

Vanuit het oogpunt van satellietnavigatie is Waze een geschikte applicatie die compatibel is met Apple CarPlay en Android Auto - als de hoofdeenheid in uw voertuig dat toelaat. U kunt ook een stand-alone satellietnavigatie-eenheid krijgen die op uw voorruit is gemonteerd - die is bedoeld voor navigatie.

Wat betreft het detecteren van snelheidscamera's: Waze is geen betrouwbare bron voor nauwkeurige locaties van snelheidscamera's. Wij raden u aan een speciale snelheidscameradetector te gebruiken om locaties te detecteren.

Onze eigen Road Angel Pure One is een geweldig voorbeeld van een snelheidscameradetector die altijd werkt, vooral omdat er steeds meer snelheidscamera's bij de politie komen.