Driving and mobile phone laws – what you need to know

Rij- en mobiele telefoonwetten – wat u moet weten

Je zult merken dat je het automatisch doet (wees voorzichtig!), maar het is eigenlijk illegaal om je mobiele telefoon te gebruiken tijdens het rijden, tenzij je handsfree toegang hebt. Het is vrij duidelijk waarom. Iedereen weet hoe afleidend telefoons kunnen zijn, en afgeleide bestuurders zorgen niet bepaald voor veilige wegen. Maar wat zijn de regels rondom het gebruik van je telefoon als navigatiesysteem?

Hier vindt u alles wat u moet weten over verkeersregels en wetgeving omtrent mobiele telefoons.

De Britse wetten rondom het gebruik van mobiele telefoons in auto's zijn over het algemeen vrij eenvoudig. Als je betrapt wordt op het vasthouden van je telefoon aan het stuur, laat staan ​​het zichtbaar gebruiken ervan, krijg je 6 strafpunten en een boete van £ 200. En als je pas net je rijbewijs hebt gehaald, kan het gebruiken van een telefoon terwijl je rijdt ertoe leiden dat je rijbewijs wordt ingenomen. Het is duidelijk de moeite waard om de regels te lezen.

Basisprincipe van het gebruik van mobiele telefoons in auto's

Als u een telefoon gebruikt achter het stuur, heeft u niet de volledige controle over uw voertuig en kunt u een gevaar vormen voor uzelf en andere bestuurders. Volgens de wet mag u alleen een handtelefoon gebruiken in de auto als u veilig geparkeerd staat of als u een noodoproep moet doen en het "onveilig of onpraktisch is om te stoppen". Gelukkig is dat laatste niet het meest voorkomende verschijnsel, dus de telefoon opnemen in de auto zou eigenlijk niet eens in uw gedachten moeten opkomen, behalve in de meest extreme omstandigheden.

Maar is dat alles? Hier bij Road Angel krijgen we regelmatig de vraag of er uitzonderingen zijn op wat op het eerste gezicht een algeheel verbod lijkt, en het antwoord is... complex. Vergeet niet dat telefoons veel meer kunnen dan alleen bellen en sms'en (beide dingen brengen je in de problemen als je ze achter het stuur doet).

Is het illegaal om je telefoon als navigatiesysteem te gebruiken?

Over het algemeen is dat niet zo, zolang u het apparaat handsfree gebruikt. Om het nog eens te herhalen: handsfree is hier de cruciale factor. De wet stelt dat Bluetooth-headsets en voorruitbevestigingen prima zijn, net als spraakopdrachten. Er is slechts één voorbehoud bij deze regel, namelijk dat het apparaat uw zicht op de weg voor u niet mag belemmeren. Dit zou als een grote afleiding worden beschouwd en zou, nogmaals, betekenen dat u niet volledig de controle over uw voertuig hebt, wat u mogelijk 3 strafpunten of erger oplevert.

De wetten over mobiele telefoons en autorijden zijn ontworpen om uzelf en anderen veilig te houden, dus het is de moeite waard om uzelf vertrouwd te maken met deze eenvoudige regels. Onthoud: handsfree-apparaten zijn prima acceptabel, zolang ze uw zicht op de weg niet blokkeren. Al het andere, met name bellen of sms'en achter het stuur, is absoluut uit den boze.

Als u op zoek bent naar een handsfree navigatiesysteem van topkwaliteit, of accessoires zoals een voorruitbevestiging, bekijk dan het uitgebreide assortiment Road Angel-producten. Wij garanderen dat u tevreden zult zijn – en omdat ons assortiment is ontworpen om volledig te voldoen aan de wet, zult u veilig binnen de regels blijven.