Wetten over rijden onder invloed uitgelegd

Rijden onder invloed is het gevaarlijkste wat je achter het stuur van een auto kunt doen. Daarmee breng je je eigen leven en dat van anderen in groot gevaar en is het een van de ernstigste overtredingen die bestuurders kunnen begaan. Laat jij niet degene zijn die om de verkeerde redenen in het nieuws komt: de Britse alcohollimiet bestaat niet voor niets en het is het niet waard om de regels te overtreden voor een extra pint.

Hier leggen we de ins en outs uit van de Britse wetgeving omtrent rijden onder invloed, inclusief hoeveel alcohol te veel is om te rijden.

Wat is de limiet voor rijden onder invloed in het Verenigd Koninkrijk ?

De boodschap van de overheid over de Britse alcohollimiet voor rijden onder invloed is heel duidelijk. In Engeland, Schotland en Wales is de alcohollimiet voor rijden onder invloed 80 milligram alcohol per 100 milliliter bloed, wat neerkomt op 35 microgram alcohol per 100 milliliter adem. In Schotland zijn de regels iets anders. Ten noorden van de grens zitten bestuurders boven de limiet als ze 50 milligram alcohol per 100 milliliter bloed hebben, of 22 microgram per 100 milliliter adem.

Dus, in lekentaal: hoeveel mag je drinken en mag je nog steeds veilig rijden?

Een van de meest gestelde vragen over de Britse alcohollimiet is: "Hoeveel pinten mag je drinken en rijden?" Zijn twee pinten bier meer dan de limiet? Is een glas of twee wijn oké? En is drinken bij een maaltijd - mogelijk gedurende een langere periode - veiliger om te drinken en te rijden?

Helaas is het antwoord niet eenduidig, dus wees extra voorzichtig als u het niet zeker weet. De manier waarop alcohol ons systeem beïnvloedt, hangt af van verschillende factoren, waaronder ons gewicht, leeftijd, geslacht, medisch profiel en de snelheid van ons metabolisme. Twee pinten normaal bier of een middelgroot glas Chardonnay kunnen voldoende zijn om iemand over de limiet te duwen, maar voor sommige mensen is dat misschien niet het geval. Leer uw toleranties voor alcohol kennen en ga niet achter het stuur zitten als u het niet zeker weet.

Ken je grenzen

Het is de moeite waard om te herhalen dat alcohol mensen op verschillende manieren beïnvloedt. Daarom is het het beste om je eigen grenzen te kennen en dienovereenkomstig te handelen. De hoeveelheid die je mag drinken en rijden is afhankelijk van het individu, zolang je de wettelijke limieten die hierboven zijn beschreven niet overschrijdt. Als je je duizelig voelt na slechts één pint, is dat waarschijnlijk te veel. En als je twijfelt, drink dan helemaal niet en rijd helemaal niet. De straffen die je kunt krijgen voor het overtreden van de Britse wetgeving inzake rijden onder invloed kunnen zwaar zijn, en het is het niet waard om je eigen leven en dat van anderen op het spel te zetten voor een paar drankjes.

Een laatste advies: wijs een aangewezen bestuurder aan

Er is geen moment waarop je niet voorzichtig moet zijn met drinken en rijden, maar het is vooral belangrijk om voorzichtig te zijn tijdens het kerstfeestseizoen, wanneer mensen je onder druk kunnen zetten om een ​​drankje te veel te nemen. Als je uitgaat en een paar drankjes drinkt, is de veiligste manier om te voorkomen dat je in overtreding bent met de Britse wetgeving inzake rijden onder invloed, om een ​​aangewezen bestuurder aan te wijzen, het openbaar vervoer te nemen of een taxi te boeken. Op die manier kun je veilig genieten in de wetenschap dat je de volgende ochtend niet wakker wordt in hechtenis of in het ziekenhuis - of, God verhoede, helemaal niet wakker wordt.

Wat de gelegenheid ook is, volg ons advies op: ken uw eigen drinkgrenzen en overschrijd de wettelijke alcohollimiet niet. U zult er misschien spijt van krijgen als u achter het stuur kruipt met een drankje teveel op.