Driving home for Christmas? RAC Warns of Peak Traffic!

Rijdt u voor Kerstmis naar huis? RAC waarschuwt voor spitsuur!

Verwacht deze week een aanzienlijke toename van het vrijetijdsverkeer, met een stijging van 43% van 2,2 miljoen ritten op donderdag (21 december) tot 3,2 miljoen op vrijdag (22 december), volgens de laatste prognoses van de RAC. Aangezien het aantal uitjes op kerstavond gelijk is aan de cijfers van vrijdag met 3,2 miljoen, is het van cruciaal belang om op te merken dat vrijdag aanzienlijk drukker zal zijn, aangezien vakantiegangers de wegen delen met regulier commercieel, forensen- en schoolverkeer. 

Uit een uitgebreide analyse van de RAC en Inrix is ​​gebleken dat automobilisten zich voorbereiden op 21 miljoen feestelijke uitstapjes tussen vandaag en kerstavond. Opmerkelijk genoeg wordt verwacht dat 60% van deze trips in de laatste drie dagen tot 25 december worden gepropt. 

Transportanalysespecialisten Inrix geven aan dat er dagelijks ongeveer 40 minuten vertraging is van vrijdag tot zondag op de M25 met de klok mee ten westen van Groot-Londen. De grootste bottleneck, met vertragingen tot een uur, wordt voorzien langs de M25 met de klok mee tussen de M23 voor Gatwick en de M40 voor Birmingham op zaterdag. Bovendien moeten bestuurders die tegen de klok in rijden tussen J17-J12 op dezelfde dag zich schrap zetten voor langere wachttijden van ongeveer een half uur. 

Voor reizigers die over de M1 Noord van Woburn naar Daventry en de M6 Zuid van Wigan naar Stafford reizen, worden in de aanloop naar Kerstmis aanzienlijke vertragingen verwacht. 

Het weekend voor Kerstmis zal naar verwachting de piek van de drukte zien tussen 12:00 en 14:00 uur op de meeste hoofdroutes. Zowel de RAC als Inrix raden bestuurders ten zeerste aan om niet tijdens de lunch te reizen. Optimale reistijden worden aanbevolen voor 11:00 uur en na 18:00 uur op zowel vrijdag als zaterdag (22 en 23 december). 

Alice Simpson, woordvoerster van RAC Breakdown, benadrukt hoe belangrijk het is om op zaterdag en zondag vroeg te vertrekken. Ze wijst erop dat Kerstmis dit jaar op een maandag valt en dat bestuurders daarom geen vakantiedagen hoeven op te nemen voor uitstapjes. 

National Highways neemt proactieve maatregelen door ruim 1.000 mijl aan wegwerkzaamheden te verwijderen voorafgaand aan de feestdagen. Dit initiatief moet ervoor zorgen dat meer dan 98% van de snelwegen en grote A-wegen vrij zijn van wegwerkzaamheden tijdens de kerstvakantie. Opmerkelijke routes die profiteren van de verwijdering van wegwerkzaamheden zijn onder andere de A3 in Hindhead, de M27 tussen knooppunt 2 en 3 (bij Southampton), de M4 tussen knooppunt 13 en 12 (bij Newbury) en de A1 van A47 Wansford naar Stibbington (bij Peterborough). 

Bob Pishue, Inrix-transportanalist, adviseert bestuurders om rekening te houden met reistijden die tot 20% langer zijn dit vakantieseizoen, aangezien Groot-Londen meer dan het dubbele van de normale reistijden ervaart. Om frustraties tijdens de vakantie te minimaliseren, raadt Pishue aan om spitsuren te vermijden en verkeersapps te gebruiken voor realtime updates.