Don’t be a Jerk-o-Lantern!

Wees geen eikel!

Je weet hoe het zit. 

De levendige tinten van de omgeving buiten worden vervangen door een rustiek palet, dat alles in een sepia waas omarmt. Pompoenkruiden kleven vervelend aan de lucht om je heen, en doordringen alles, overal. Lange nachten beginnen aan te breken. Het is allemaal een teken dat de zomer zich definitief heeft teruggetrokken uit zijn aangename verblijfplaats, vervangen door de bijtende kou van de herfst. 

In het midden van dit seizoen zien we het jaarlijkse festival dat het normaal maakt om anderen bang te maken en onszelf vol te proppen met zoveel snoep. We noemen dit evenement Halloween. Er zijn verschillende tradities in deze periode, waarvan er één het gebruikelijke gezicht is van mensen die zich verkleden in kostuums die variëren van het typische tot het groteske. De enorme breedte van creatieve mode gerelateerd aan Halloween is indrukwekkend. 

Hoewel verkleden uiteindelijk een 'beetje lol' is, moeten bestuurders zich bewust zijn van de potentiële gevaren van hoe het de verkeersregels kan overtreden, waaronder de Wegenverkeerswet en de Wegenverkeerswet (1988). Stel je bijvoorbeeld voor dat je een sucker bent voor Halloween. Letterlijk. Je hebt besloten om je te verkleden als een vampier. Om de look compleet te maken, heb je gekleurde contactlenzen in je ogen gedaan vlak voordat je naar een cool feest gaat rijden waar de hele buurt het over heeft. Je zicht is achteruitgegaan door het dragen van de lenzen, maar je bent van mening dat stijl geen grenzen kent. Helaas heb je het mis, althans als het gaat om verkeersregels. Dit komt omdat de regels 92 en 94 van de Wegenverkeerswet het volgende stellen: 

U MOET een kentekenplaat van een voertuig kunnen lezen, bij goed daglicht, vanaf… 20 meter (of 20,5 meter waar de oude kentekenplaat wordt gebruikt)  

Regel 92, de verkeersregels [1]

Gebruik 's nachts of bij slecht zicht geen getinte brillen, lenzen of vizieren als deze uw zicht beperken.  

Regel 94, de verkeersregels [1]

Het klinkt misschien als gezond verstand, maar zichtbaarheid beïnvloedt het risico op een verkeersongeval. Bewijs ondersteunt deze associatie, waarbij mist/rook het risico op ernstig letsel en meervoudige voertuigongevallen respectievelijk met 3,24 keer en 1,53 keer vergroot [2]. 

Relevanter voor het probleem van het dragen van contactlenzen is dat het dragen van voorgeschreven contactlenzen om slecht zicht te corrigeren bekend staat om de veiligheid van de bestuurder te verbeteren; het dragen van cosmetische contactlenzen die mogelijk het zicht belemmeren, zal waarschijnlijk leiden tot het tegenovergestelde effect. Naast de veiligheidseffecten is het mogelijk om een ​​boete van £ 1.000 of drie punten op uw rijbewijs te krijgen als u iets draagt ​​dat uw zicht beperkt. Mocht er een rechtszaak tegen u worden aangespannen, dan kan de straf een boete zijn (verhoogd tot £ 5.000), 9 punten op uw rijbewijs en mogelijk een rijverbod. Kortom, het is een verlies-verliessituatie.

Denkend aan de bovenstaande informatie, besluit je verstandig te zijn en te wachten tot je op het feest bent voordat je de contactlenzen indoet. Goed begin. Maar nu overweeg je om een ​​cape te dragen. Misschien ook handschoenen. Misschien wat onhandige schoenen die volgens jou niet passen bij de stijl die je vertegenwoordigt. 

Dit is allemaal een slecht idee, samengevat door de erudiete Edna Mode uit de Disney klassieker 'The Incredibles'. Zij stelt dat alle superhelden omkomen vanwege hun capes! Hoewel het advies in een fictief verhaal staat, is het advies van dit fictieve personage gebaseerd op een gezonde logica (tot het uiterste doorgevoerd) dat kleding het veiligheidsrisico kan beïnvloeden. In de rijcontext hier in de echte wereld, heeft Mode's advies betrekking op regel 97 van de verkeerswet: 

Kleding en schoeisel [mogen niet worden gebruikt] die u ervan weerhouden de bedieningselementen op de juiste manier te gebruiken 

Regel 97, de verkeersregels [1]

Opnieuw een regel die vrij logisch is, zoals blijkt uit het lagere aantal verkeersincidenten bij automobilisten die kleding dragen die de controle over het voertuig niet belemmert. Een dergelijke regel is nauw verbonden met artikel 3 van de Road Traffic Act (1988), waarin staat dat bestuurders die niet met de juiste zorg en aandacht rijden, schuldig zijn aan een overtreding [3]. Hoe “passende zorg en aandacht” worden gedefinieerd, is afhankelijk van de autoriteit die de wet uitvoert, maar het onderliggende principe is dat afleiding tot een minimum moet worden beperkt om de veiligheid van de bestuurder te vergroten. 

De boodschap die we hieruit kunnen trekken is: bedenk of je kostuum je vermogen om je aan de regels te houden in de weg staat. Als dat zo is, wacht dan tot je op het feest zelf bent voordat je je aankleedt of je kostuum afmaakt. In vergelijking met feestdagen en gewone dagen vallen er op Halloween inderdaad meer kinderslachtoffers, met een gerapporteerde 34,2% hogere kans op overlijden of ernstig letsel [4]. Als we hierover nadenken, kunnen we de impact van de "Halloween-mentaliteit" verminderen die ik zou beschouwen als de verminderde veiligheid van de bestuurder. 

Samenvattend, door op de hoogte te zijn van de regels en over het algemeen voorzichtiger dan normaal de weg op te gaan, kan het verhoogde risico om in deze periode op de weg te zijn, worden verminderd. Uiteindelijk zal het verbeteren van het rijgedrag ertoe leiden dat de wegen voor iedereen minder trick-in-treat zijn. Is dat niet een angstaanjagend optimistische gedachte? 

Referenties 

[1] gov.uk. (2022, 29 september). Verkeersongevallen en veiligheidsstatistieken. Opgehaald van https://www.gov.uk/government/collections/road-accidents-and-safety-statistics op 12/10/2022. 

[2] Das, S., Brimley, BK, Lindheimer, TE, & Zupancich, M. (2018). Verband tussen verminderd zicht en crashuitkomsten. IATSS-onderzoek , 42(3), 143-151. 

[3] gov.uk. (2022). Wegenverkeerswet: 1988. Opgehaald van https://www.legislation.gov.uk/ukpga/1988/52/section/3#:~:text=If%20a%20person%20drives%20a,is%20guilty%20of%20an%20offence.%5D op 12/10/2022. 

[4] Hsu, LM, Wiratama, BS, Chen, PL, Saleh, W., Lin, HA, & Pai, CW (2021). Pediatrische verkeersongevallen op Halloween in het Verenigd Koninkrijk: prevalentie en ernst van het letsel. International journal of environmental research and public health , 18(17), 9093.