Claiming Against An Uninsured Driver

Claim indienen tegen een onverzekerde bestuurder

Betrapt worden op een botsing is de ergste nachtmerrie van elke bestuurder, en het kan nog veel erger zijn als blijkt dat de andere bestuurder onverzekerd is. Zorg ervoor dat jij niet degene bent die de klap opvangt, en rijd zeker niet zonder verzekering. Zoals deze blog duidelijk maakt, is het slecht nieuws als je zonder de benodigde verzekeringsdekking achter het stuur kruipt.

Wat gebeurt er als u de pech hebt te worden aangereden door een onverzekerde bestuurder?

Elke bestuurder op de Britse wegen is wettelijk verplicht om ten minste een WA-verzekering te hebben. Dit is om hen en andere bestuurders te beschermen in geval van letsel en om hun voertuig te beschermen tegen schade die wordt opgelopen bij verkeersongevallen.

Het is een ongelukkig feit dat ongelukken gebeuren, dus het is het beste om verzekerd te zijn voor het geval dat. Bovendien kan rijden zonder verzekering resulteren in boetes, strafpunten of een gevangenisstraf. Helaas lijkt dit de aanzienlijke hoeveelheid schurken die de Britse snelwegen verstoppen niet af te schrikken, en we moeten helaas melden dat het vaker voorkomt dan u denkt dat u wordt aangereden door een onverzekerde bestuurder.

Veel bestuurders denken dat ze in deze situatie niet verzekerd zijn – en er zijn zeker genoeg verzekeringsmaatschappijen die dat zouden beamen – maar er is geen reden tot wanhoop. U kunt mogelijk nog steeds schade claimen als u wordt aangereden door een onverzekerde bestuurder. Kijk op www.mib.org.uk bij het Motor Insurers' Bureau (MIB) voor meer informatie.

Als u details hebt over het onverzekerde voertuig en kunt bewijzen dat u niet verantwoordelijk was voor de botsing (d.w.z. er zijn getuigen), dan kunt u mogelijk een schadevergoeding claimen. Ooggetuigen zijn uw beste vriend als u wordt aangereden door een onverzekerde bestuurder, dus het is de moeite waard om de tijd te nemen om wat bewijsmateriaal te verzamelen op de plaats van het ongeluk. Het is ook raadzaam om te investeren in een dashcam om videobeelden van het ongeluk te maken.

Bekijk onze dashcams

Als u gewond bent geraakt bij de botsing en/of uw voertuig is beschadigd, dan hebt u ook het recht om de onverzekerde misdadiger om zijn of haar gegevens te vragen. Het is belangrijk om de politie direct te waarschuwen – u moet dit binnen 14 dagen na het ongeval doen als u gewond bent geraakt. Laat mensen die in feite criminelen zijn niet ongestraft wegkomen.

Wat gebeurt er met onverzekerde bestuurders die een ongeval veroorzaken?

Wat gebeurt er met je als je dom genoeg bent om zonder verzekering te rijden en een ongeluk krijgt? Simpel: als je door de politie wordt betrapt, kun je een boete van £ 300 en 6 strafpunten krijgen, of in het geval van een rechtszaak kun je helemaal worden gediskwalificeerd en een nog hogere boete krijgen. De politie kan zelfs je auto in beslag nemen of vernietigen als je een ongeluk krijgt zonder verzekering, dus alles bij elkaar genomen is het het beste om je aan de wet te houden.

Tot slot is het belangrijk om op te merken dat een onverzekerde bestuurder nog steeds een claim tegen u kan indienen als een botsing als uw schuld wordt beschouwd. Dit lijkt misschien onrechtvaardig, maar het is wat het is. Zorg er gewoon voor dat u volledig verzekerd bent en blijf vooral veilig. Hoewel ongelukken kunnen gebeuren, is het het beste om ze helemaal te vermijden als u kunt.

Hoe controleer ik of ik verzekerd ben?

Er is vaak verwarring over de reikwijdte van iemands autoverzekering. In veel gevallen dekt de verzekeringspolis alleen een specifieke auto en rijden op de openbare weg in een ander voertuig betekent waarschijnlijk dat u illegaal rijdt. Dit geldt ook wanneer u een nieuwe auto koopt. U moet altijd contact opnemen met uw verzekeraar voordat u het voertuig bestuurt en het toevoegen aan uw polis.

Als u toch in de auto van iemand anders moet rijden, kunt u een tijdelijke autoverzekering afsluiten.

Bekijk onze dashcams

Kan een onverzekerde bestuurder een claim tegen mij indienen?

Als u als verzekerde bestuurder schuldig bent aan een ongeval, kan een onverzekerde bestuurder doorgaans geen claim tegen u indienen voor schade. Dit komt omdat een onverzekerde bestuurder niet het wettelijke recht heeft om compensatie te eisen van een andere partij die bij het ongeval betrokken is, ongeacht wie er schuldig is.

Over het algemeen brengt het ontbreken van een verzekering voor een onverzekerde bestuurder hen in een juridisch kwetsbare positie. Het is een wettelijke vereiste in het Verenigd Koninkrijk dat bestuurders een verzekering hebben om mogelijke schade aan anderen te dekken in geval van een ongeval. Door zonder verzekering te rijden, hebben ze deze vereiste overtreden en kunnen ze zelf juridische consequenties ondervinden.

Dit is waar het een beetje lastig en ingewikkeld wordt:

In het geval dat u schuldig bent aan een ongeval waarbij een onverzekerde bestuurder betrokken is, kan de onverzekerde bestuurder nog steeds een claim voor schadevergoeding indienen via het Motor Insurers' Bureau (MIB) onder de Uninsured Drivers Agreement. De MIB is ontworpen om slachtoffers van ongevallen veroorzaakt door onverzekerde bestuurders te compenseren. De onverzekerde bestuurder zou echter geen claim rechtstreeks tegen u indienen, maar in plaats daarvan compensatie van de MIB eisen.

Het is belangrijk om een ​​jurist te raadplegen om volledig inzicht te krijgen in de specifieke wetten en regels rondom onverzekerde bestuurders en aansprakelijkheid in uw rechtsgebied. Deze kunnen namelijk verschillen.