Road Angel's Ultimate Guide to Dash Cams

Road Angel's ultieme gids voor dashcams

Dus, je bent op zoek naar een dashcam, maar er zijn zoveel dashcams op de markt; dat je niet weet welke je moet kiezen! Nou, van de dieptes van goedkope opties zoals Temu of Wish tot onze eigen 4K Halo Ultra Dash Cam , de verscheidenheid aan dashcams die opduiken is eindeloos.

Wees niet bang - Road Angel helpt u graag bij het navigeren door de wereld van dashcams met onze 'Ultieme gids voor dashcams'. We helpen u bij het leren kennen en kiezen van de perfecte dashcam voor uw behoeften, en geven u daarnaast uitgebreide informatie over het instellen, gebruiken en optimaal benutten van uw dashcam.

Inhoud

  1. Inleiding tot dashcams
  2. De geschiedenis van dashcams
  3. Soorten Dashcams
  4. Dashcam-functies en -technologie
  5. De voordelen van een dashcam
  6. Dashcams ontkracht

Inleiding tot dashcams

Laten we beginnen met de basis en je kennis laten maken met het concept van een dashcam en wat dashcams voor je zouden moeten doen. Dashcams zijn de kleine videorecorders die je op je dashboard of aan je voorruit bevestigt, en wanneer een auto je invoegt of wegrijdt, wijs je er normaal gesproken naar en roep je "Ik heb een dashcam!" (dit komt vaker voor dan je denkt!). Komedie terzijde, dashcams zijn je potentiële redder in nood bij simpele verkeersfouten, roekeloze bestuurders, criminelen die de "crash for cash"-oplichterij opzetten, en andere gebieden zoals natuurrampen.

Dashcams kunnen verschillende functies hebben, zoals bewegingsdetectie, GPS-tracking, nachtzicht/opname bij weinig licht, opties voor scherm/geen scherm en nog veel meer. We gaan hier dieper in op elke afzonderlijke functie (klik om naar de functies van de dashcam te scrollen).

De geschiedenis van dashcams

Dashcams zijn nieuw, toch? Fout! Heel erg fout zelfs.

  • Jaren 80: Dashcams komen oorspronkelijk uit het begin van de jaren 80, toen de politie enorme camera's/VHS-camera's op statieven in hun voertuigen gooide om de veiligheid en vervolging te verbeteren.
  • Jaren 90: In de jaren 90 werd dit concept uitgebreid naar hetzelfde concept, maar dan voor gebruik door burgers (stel je voor dat je als gezin rondrijdt met een VHS-camera in het midden van de auto!).
  • Begin jaren 2000: Kort na Y2K begon Europa de ideologie van dashcams over te nemen voor verzekeringsdoeleinden.
  • Midden jaren 2000: Na een enorme toename van verzekeringsfraude en corrupte wetshandhaving in Rusland, waren we getuige van een enorme opleving van dashcams. Ze zijn uitgegroeid tot een essentieel stukje technologie om jou en je auto te beschermen.
  • Begin jaren 2010: Naarmate technologie wereldwijd toegankelijker en goedkoper werd, gingen meer bestuurders als voorzorgsmaatregel dashcams gebruiken.
  • 2013: Het publieke bewustzijn van de mogelijkheden van dashcams steeg enorm door de meteoor van Tsjeljabinsk in Rusland.

  • 2015 tot 2020: Toenemende zorgen over voertuigveiligheid en verzekeringsaansprakelijkheid leiden tot een toename in het gebruik van dashcams. Nieuwe functies zijn onder andere camera's met dubbele lens voor opnames aan de voor- en achterkant, verbeterd nachtzicht en integratie met smartphone-apps.
  • Jaren 2020: De ontwikkelingen op het gebied van dashcamtechnologie gaan door met functies als cloudopslag, door AI aangestuurde waarschuwingen voor potentiële gevaren en integratie met bredere telematicasystemen voor voertuigen.

Soorten Dashcams

Wist je dat er meerdere soorten dashcams zijn? Het klinkt raar, maar ze bestaan ​​- we zijn niet langer beperkt tot alleen de front-facing dashcams met opdringerige schermen!

  • Dashcam aan de voorzijde: de traditionele dashcam, gewoon een gewone dashcam aan de voorzijde die alles wat zich voor u afspeelt, vastlegt (de oude vertrouwde!).
  • Dashcam voor achteruitkijkspiegel: deze dashcam vervangt in feite uw achteruitkijkspiegel. Hij geeft u een helder en duidelijk beeld van wat er achter u gebeurt en filmt zowel de voor- als de achterkant, en dat alles op een niet-opdringerige manier.
  • Dashcams voor en achter: dankzij een opstelling met twee lenzen kunt u vanuit meerdere hoeken opnemen. In dit geval worden zowel de voor- als de achterkant van het voertuig opgenomen.
  • Cockpit View: soms kan een cockpit view handig zijn als het gaat om de veiligheid/diefstal van de auto, en nog meer als taxi's hun passagiers in de gaten houden en opnemen met CCTV.

Dashcam-functies en -technologie

Dashcams zijn in de loop der jaren enorm veranderd. Ze zijn gekrompen tot het formaat van iets dat in je zak past, kunnen je vertellen hoe snel je reed, 4K-beelden opnemen, een botsing detecteren en nog veel, veel meer. Wij vertellen je er alles over.

  • Formaat: van de enorme VHS-camera's op statieven in de jaren 80 tot de huidige reddingsboei in zakformaat: dashcams zijn terecht met de tijd meegegaan en kleiner geworden, waardoor ze minder afleiden en zo discreet mogelijk zijn, maar toch van goede kwaliteit en functies zijn gebleven.
  • Kwaliteit: de kwaliteit van de beelden die dashcams opnemen is nu HD, variërend van 720p tot 4K - en we kunnen in de toekomst zelfs tot 8K voorstellen! Dit helpt u om de meest heldere beelden te krijgen die mogelijk zijn, of het nu voor verzekeringsdoeleinden is of voor uw eigen persoonlijke weergave op een later tijdstip.
  • Opslag: opslag in het algemeen is in alle technologieën verbeterd, maar de meeste dashcams gebruiken SD-kaarten of een vorm van interne opslag, zoals een SSD.
  • Telematica: dashcams kunnen nu telematicagegevens vastleggen, zoals snelheid, locatie en zelfs de voorspelde route op basis van realtime-informatie. Ideaal voor wagenparkbeheer!
  • G-krachtmetingen: sommige dashcams kunnen zelfs G-krachten registreren, of het nu gaat om snelle acceleratie, hard remmen, scherpe bochten of zelfs botsingen.
  • Audio-opname: tegenwoordig hebben dashcams een nog betere geluidskwaliteit, wat resulteert in een nauwkeurigere weergave van videobewijs (geluid van een botsing, etc.).
  • Connectiviteit: connectiviteit is tegenwoordig overal, waardoor realtime informatie kan worden geleverd waar het moet zijn. Of dat nu het bekijken van eerdere beelden op je telefoon is (als je veilig bent aangehouden natuurlijk!) of het verzenden van live telematica naar de wagenparkbeheerder, dashcams hebben de mogelijkheid om het op te nemen.

De voordelen van een dashcam

Hoewel er niet echt nadelen aan dashcams zitten, zijn de voordelen enorm. Wij vertellen je graag wat de voordelen zijn en waarom!

  • Veiligheid: of u nu rijdt, stilstaat, geparkeerd staat of niet, een dashcam kan in elke situatie toezicht houden (mits aangesloten). Zo beschikt u 24 uur per dag over beveiliging, waar uw auto zich ook bevindt.
  • Lagere verzekeringspremies: over het algemeen verlaagt een dashcam uw verzekeringspremies (afhankelijk van uw autoverzekeraar). Dit komt doordat u dan bewijsmateriaal hebt vastgelegd voor het geval er een ongeluk gebeurt.
  • Onvergetelijke momenten vastleggen: geen conventioneel voordeel, maar toch een; onderweg kunt u ongewone gebeurtenissen vastleggen, zoals meteorenregens, of iets simpels als een mooie herinnering aan een schitterende zonsondergang.
  • Monitoring en tracking: met behulp van telematica kunt u het gedrag van chauffeurs eenvoudig monitoren. Gecombineerd met tracking biedt dit een geweldige oplossing voor wagenparkbeheer.

Dashcams ontkracht

Er circuleert een hoop "hoo-ha" over dashcams op het web, wat ik denk dat als nadelen kan worden gezien, of in ieder geval potentiële nadelen. We gaan een aantal van die mythes over dashcams doornemen en je de koude, harde waarheid vertellen.

  1. Dashcams schenden de privacy
    Dit is gewoon niet waar. Dashcams zijn ontworpen om te worden gebruikt op openbare wegen, en volgens de Britse wet zijn openbare wegen openbaar eigendom dat het opnemen van iedereen of alles toestaat, waar het publiek zich ook bevindt, net als met elke camera, inclusief mobiele telefoons en CCTV.
  2. Dashcams zijn alleen nodig voor slechte bestuurders
    Nogmaals, nee! Dashcams helpen bij de beveiliging van uw voertuig en kunnen ook dingen doen zoals speciale momenten op uw reis vastleggen, zoals landschappen of iets ongewoons.
  3. Dashcams zijn illegaal
    In het Verenigd Koninkrijk zijn dashcams volkomen legaal. In de meeste gevallen worden ze bijna aangemoedigd omdat ze verkeersveiligheid en andere belangrijke informatie promoten.
  4. Dashcams verbruiken de accu van de auto
    Als u deze vraag een paar jaar geleden had gesteld, was het antwoord misschien anders geweest. Maar dankzij de technologische vooruitgang op dit gebied hebben dashcams nu ingebouwde sensoren. Wanneer het laadniveau van de autoaccu onder een bepaald niveau zakt, wordt de dashcam uitgeschakeld.
  5. Dashcams zijn moeilijk te installeren en te gebruiken
    Dashcams zijn relatief eenvoudig te installeren met een vaste bedrading, maar de meeste worden uit de doos geleverd en zijn klaar om te pluggen en te spelen. De meeste dashcaminterfaces zijn eenvoudig te gebruiken, maar onze eigen dashcams hebben geen opdringerig scherm - we gebruiken in plaats daarvan de Road Angel-app, zodat u de beelden veilig kunt bekijken wanneer u niet op reis bent.
  6. Alle dashcams zijn hetzelfde
    Dit zorgt ervoor dat iedereen hier bij Road Angel moet lachen, want de algemene misvatting is dat alle dashcams maar één ding doen: opnemen. Hoewel dat het hoofddoel is van een dashcam, maakt een mix van verschillende functies voor elke dashcam ze uniek.