Capturing the Truth: The Definitive Guide to Dash Cams

De waarheid vastleggen: de ultieme gids voor dashcams

Dus hier hebben we het, de ultieme, definitieve gids voor dashcams. Gesp je vast en bereid je voor om de kracht van dashcams te ontgrendelen - of je nu gepassioneerd bent over verkeersveiligheid, spannende reizen vastlegt of gemoedsrust zoekt achter het stuur, je bent hier aan het juiste adres.

In deze uitgebreide gids duiken we in alles wat u moet weten over dashcams: een onmisbaar accessoire voor moderne, alledaagse automobilisten.

Inhoud:

  1. Wat zijn dashcams?
  2. Hoe werkt een dashcam?
  3. Zijn dashcams legaal?
  4. Hoe lang blijven dashcambeelden bewaard?
  5. Kan een dashcam geluid opnemen?
  6. Heeft een dashcam wifi nodig?
  7. Kan een dashcam de hele nacht opnemen?
  8. Werkt een dashcam met getinte ramen?
  9. Hoe worden dashcams van stroom voorzien?
  10. Werkt een dashcam ook als de auto uit staat?
  11. Hoe u Dash Cam-video naar uw telefoon overzet
  12. Wat is de beste dashcam?
  13. Hoe installeer ik een dashcam?
  14. Waar monteer je een dashcam?
  15. Verlaagt een dashcam de verzekeringspremie?
  16. Moet ik de verzekering inlichten over een dashcam?
  17. Vervalt de garantie op een dashcam?
  18. Kunnen dashcambeelden worden gebruikt voor snelheidsovertredingen?
  19. Kunnen dashcambeelden tegen u gebruikt worden?
  20. Kun je bestuurders met dashcambeelden aangeven?
  21. Kan de politie vervolging instellen op basis van dashcambeelden?

Wat zijn dashcams?

Dashcams zijn als je eigen, kleine, persoonlijke road warriors. Het zijn deze geweldige kleine apparaten die je op het dashboard of de voorruit van je auto kunt plakken om alle gekke dingen vast te leggen die gebeuren terwijl je de weg verovert. Ze zijn in feite je tweede paar ogen op de weg, die alles vastleggen van "fender benders" tot adembenemende schilderachtige ritten door het Peak District.

Dashcams kunnen echt heel handig zijn als het gaat om verzekeringsclaims, het bewijzen van je onschuld in geval van een ongeluk, of zelfs het vastleggen van wilde actie onderweg. Dus als je alles wilt vastleggen van epische momenten en jezelf wilt beschermen, dan is een dashcam je nieuwe favoriete sidekick op de weg.

Hoe werkt een dashcam?

Dashcam, Dashcams

Oké, als je niet weet wat een dashcam is, dan leggen we je hier uit hoe dashcams werken en wat ze allemaal kunnen.

Dashcams zijn slimme kleine apparaten met camera's die alles vastleggen wat er gebeurt terwijl u rondrijdt in uw voertuig. Ze maken continu videobeelden van de weg voor u (en soms ook van de achterkant) terwijl u rijdt. Deze beelden worden opgeslagen op een geheugenkaart of interne opslag, waardoor een visueel verslag van uw reis ontstaat.

Dashcams zijn als uw persoonlijke ooggetuige, die waardevol bewijs levert in geval van ongelukken, verzekeringsclaims of onverwachte incidenten op de weg. Ze zijn er allemaal op gericht u te beschermen, u gemoedsrust te geven en die gekke momenten vast te leggen die u later kunt delen of waar u later op terug kunt kijken. Dus of u nu een sensatiezoeker bent, een voorzichtige bestuurder of gewoon iemand die een extra laag beveiliging wil tijdens het rijden, een dashcam staat voor u klaar en is klaar om overal met u mee te rijden.

Zijn dashcams legaal?

Ja, dashcams zijn legaal in het Verenigd Koninkrijk.

Het gebruik van een dashcam om videobeelden op te nemen tijdens het rijden wordt over het algemeen als legaal beschouwd, zolang het voldoet aan de wetten inzake gegevensbescherming en privacyregelgeving. Er zijn echter een paar belangrijke richtlijnen om in gedachten te houden. Het Information Commissioner's Office (ICO) heeft aanbevelingen gedaan voor het gebruik van dashcams, waaronder het verantwoord gebruiken ervan, het respecteren van de privacy van anderen en het alleen gebruiken van de beelden voor legitieme doeleinden.

Het is ook essentieel om ervoor te zorgen dat de dashcam uw zicht op de weg niet belemmert, en u moet vermijden om audio op te nemen zonder toestemming, omdat dit inbreuk kan maken op verdere privacywetten. Hier bij Road Angel raden we u aan om uzelf vertrouwd te maken met de specifieke regelgeving en richtlijnen in uw regio, omdat deze enigszins kunnen verschillen per regio.

Hoe lang blijven dashcambeelden bewaard?

Hoe lang dashcambeelden bewaard blijven, hangt af van een aantal factoren: de opslagcapaciteit van de geheugenkaart, de videoresolutie en kwaliteitsinstellingen van de opnamen en of de dashcam is ingesteld om oudere beelden te overschrijven wanneer de opslagruimte vol is.

De overgrote meerderheid van de moderne dashcams maakt doorgaans gebruik van loop recording, wat betekent dat ze continu in een loop opnemen en de oudste beelden overschrijven wanneer de geheugenkaart vol is. Dit zorgt ervoor dat u altijd de meest recente opnames beschikbaar hebt. De lengte van de loop is afhankelijk van de grootte van de geheugenkaart en de resolutie-instellingen.

Bijvoorbeeld, met een geheugenkaart van 32 GB en opnames met een resolutie van 1080p, kan de opnameduur ongeveer 4-6 uur duren. Als u echter de resolutie verlaagt of de kwaliteitsinstellingen verlaagt, kunt u de opnametijd verlengen, hoewel we dit doorgaans afraden om de kwaliteit en levensvatbaarheid van de opnames te behouden. Bovendien hebben sommige dashcams opties om de lusduur aan te passen of specifieke bestandsgroottes in te stellen voor elk opnamesegment.

Als er een incident plaatsvindt, is het belangrijk om de relevante beelden direct op te slaan om te voorkomen dat ze worden overschreven. De meeste dashcams hebben echter functies als 'noodopname' of 'incidentvergrendeling' waarmee specifieke bestanden worden beschermd tegen verwijdering tijdens het looping-proces.

Kan een dashcam geluid opnemen?

Dashcam, Dashcams

In het Verenigd Koninkrijk is het gebruik van dashcams die audio opnemen over het algemeen toegestaan, maar er zijn enkele overwegingen om in gedachten te houden. De Data Protection Act en de General Data Protection Regulation (GDPR) regelen de verzameling, opslag en het gebruik van persoonlijke gegevens, inclusief audio-opnames.

Volgens het Information Commissioner's Office (ICO) moet u, als u een dashcam met audio-opnamemogelijkheden gebruikt, voorzichtig zijn met het vastleggen van gesprekken of andere privé-informatie zonder toestemming, omdat dit inbreuk kan maken op de privacyrechten van individuen. Het wordt over het algemeen aanbevolen om passagiers of individuen die mogelijk worden opgenomen, te informeren dat er audio wordt vastgelegd.

Bij het gebruik van een dashcam in het VK is het belangrijk om een ​​balans te vinden tussen uw legitieme belangen bij het opnemen voor veiligheids- of bewijsdoeleinden en het respecteren van de privacy van anderen. Het is een goede gewoonte om de richtlijnen en aanbevelingen van de ICO te bekijken en te volgen om naleving van de wetgeving inzake gegevensbescherming te garanderen.

Heeft een dashcam wifi nodig?

Nee, een dashcam heeft niet per se wifi nodig om te functioneren. Dashcams werken voornamelijk als zelfstandige apparaten die videobeelden opnemen op een geheugenkaart of interne opslag. Het ontbreken van wifi-connectiviteit heeft geen invloed op hun kernfunctionaliteit om te werken als dashcam.

Sommige moderne dashcammodellen bieden echter wel Wi-Fi-mogelijkheden als extra functie. Met Wi-Fi-connectiviteit kunt u uw dashcam verbinden met een smartphone of andere compatibele apparaten via een speciale app. Hiermee kunt u draadloos beelden overbrengen, realtime-opnamen bekijken, instellingen aanpassen en soms zelfs toegang krijgen tot extra functies of instellingen op uw dashcam.

Kan een dashcam de hele nacht opnemen?

Ja, veel dashcams hebben de mogelijkheid om de hele nacht door continu op te nemen. Het hangt echter af van de specifieke functies en instellingen van de dashcam.

Dashcams gebruiken doorgaans loop recording, waarbij ze continu videobeelden opnemen in segmenten of loops. Wanneer de opslagruimte vol is, worden de oudste beelden overschreven met nieuwe opnames. Deze loop recording-functie stelt dashcams in staat om continu beelden vast te leggen zonder dat er handmatig hoeft te worden ingegrepen.

Om ervoor te zorgen dat er ook 's nachts continu wordt opgenomen, is het belangrijk om rekening te houden met een aantal factoren:

  1. Stroombron: Zorg ervoor dat uw dashcam vast is aangesloten op de elektronica, zodat de dashcam actief blijft, zelfs als het voertuig is uitgeschakeld. Er zijn speciale hardwiring-kits beschikbaar waarmee u dit kunt bereiken.

  2. Geheugenkaartcapaciteit: Zorg ervoor dat u een geheugenkaart gebruikt met voldoende opslagcapaciteit om de gewenste opnameduur te kunnen verwerken. Hoge resolutie opnames en langere opnametijden vereisen grotere geheugenkaarten.

  3. Parkeermodus: Sommige dashcams hebben een specifieke parkeermodusfunctie die is ontworpen om gebeurtenissen te bewaken en op te nemen wanneer het voertuig geparkeerd staat. Deze modus gebruikt verschillende methoden om beweging of impact te detecteren, zoals G-sensoren, bewegingssensoren of time-lapse-opnamen. Wanneer een gebeurtenis wordt gedetecteerd, wordt de dashcam geactiveerd om te beginnen met opnemen, waarbij alle incidenten of ongebruikelijke activiteiten die zich rond het geparkeerde voertuig kunnen voordoen, worden vastgelegd.

Werkt een dashcam met getinte ramen?

Dashcam, Dashcams

Dashcams kunnen effectief werken met getinte ramen, zolang u de juiste plaatsing overweegt en een dashcam kiest met geschikte functies voor verschillende lichtomstandigheden. Het is raadzaam om de richtlijnen van de fabrikant van de dashcam te raadplegen of hun klantenservice te raadplegen als u zich zorgen maakt over het gebruik van een dashcam met getinte ramen.

  1. Plaatsing: Het is essentieel om ervoor te zorgen dat u de dashcam monteert op een positie die een onbelemmerd zicht op de weg biedt. Vermijd het direct monteren op sterk getinte gebieden, zoals het donkerste deel van het raam of op sterk reflecterende getinte folie, omdat dit de helderheid van de vastgelegde beelden kan beïnvloeden.

  2. Lichtomstandigheden: Getinte ramen kunnen de hoeveelheid licht die het voertuig binnenkomt beïnvloeden. Bij weinig licht of 's nachts kan de tint de algehele helderheid verminderen, wat de helderheid en zichtbaarheid van de opgenomen beelden kan beïnvloeden. Het is belangrijk om een ​​dashcam te kiezen met goede prestaties bij weinig licht of nachtzichtmogelijkheden om mogelijke problemen te beperken.

  3. Infrarood (IR) filters: Sommige dashcams gebruiken infrarood (IR) filters om de beeldkwaliteit te verbeteren in uitdagende lichtomstandigheden. Als uw getinte ramen IR-filterende eigenschappen hebben, kan dit de effectiviteit van het IR-filter op de dashcam beïnvloeden. Het is raadzaam om de compatibiliteit van de dashcam met getinte ramen en IR-filters te controleren als u die functie specifiek nodig hebt.

Hoe worden dashcams van stroom voorzien?

Dashcams worden doorgaans op 1 van de 3 verschillende manieren van stroom voorzien. De meest voorkomende stroombronnen voor dashcams zijn:

  1. Adapter voor sigarettenaansteker: Veel dashcams worden geleverd met een stroomkabel die kan worden aangesloten op de sigarettenaansteker of accessoire-aansluiting van het voertuig. Met deze methode kan de dashcam stroom trekken uit het elektrische systeem van het voertuig terwijl de motor draait. De kabel kan een ingebouwde stroomadapter of spanningsregelaar hebben om de juiste stroomtoevoer naar de dashcam te garanderen.

  2. Vaste bedrading: Vaste bedrading is een alternatieve methode waarbij de dashcam rechtstreeks op de zekeringkast of het elektrische systeem van het voertuig wordt aangesloten. Deze methode biedt een meer permanente installatie en zorgt ervoor dat de dashcam stroom ontvangt, zelfs als het voertuig is uitgeschakeld. Hiervoor is doorgaans een vaste bedradingsset voor dashcams nodig, die een stroomkabel, zekeringaftakkingen en connectoren bevat. Vaste bedrading omvat vaak het aansluiten van de dashcam op een accessoire of constante stroombron, afhankelijk van de gewenste functionaliteit en de mogelijkheden van de parkeermodus.

  3. Op batterijen: Sommige dashcams hebben ingebouwde batterijen die het apparaat voor een beperkte tijd van stroom kunnen voorzien zonder dat er een constante externe stroombron nodig is. Dashcams op batterijen worden meestal gebruikt in de parkeermodus of wanneer het voertuig is uitgeschakeld. Het is echter belangrijk om op te merken dat de batterijcapaciteit per model kan verschillen en dat continu gebruik de batterij relatief snel kan leegtrekken. In dergelijke gevallen is het noodzakelijk om de dashcam periodiek op te laden of deze aan te sluiten op een stroombron voor langdurig gebruik.

Werkt een dashcam ook als de auto uit staat?

Jazeker! Bij Road Angel geven we de voorkeur aan state-of-the-art dashcams die vast zijn aangesloten, maar wel een parkeermodus gebruiken.

Parkeermodus is een functie die beschikbaar is in veel dashcams waarmee ze kunnen blijven opnemen, zelfs als het voertuig geparkeerd staat en de motor uit is. Het biedt een extra beveiligingslaag en bewaking voor uw voertuig terwijl het onbeheerd is.

Wanneer geactiveerd, gebruikt de parkeermodus verschillende methoden om gebeurtenissen of bewegingen rond het geparkeerde voertuig te detecteren. Veelvoorkomende detectiemechanismen zijn:

  1. G-sensor: De G-sensor detecteert plotselinge schokken of bewegingen, zoals een botsing of iemand die tegen het voertuig botst. Wanneer een gebeurtenis wordt gedetecteerd, wordt de dashcam geactiveerd om te beginnen met opnemen en de beelden op te slaan.

  2. Bewegingssensor: De bewegingssensor detecteert veranderingen in de omgeving, zoals beweging voor het voertuig. Als er beweging wordt gedetecteerd, start de dashcam met opnemen om relevante gebeurtenissen vast te leggen.

  3. Time-lapse-opname: Sommige dashcams gebruiken time-lapse-opname in de parkeermodus, waarbij frames op specifieke intervallen worden vastgelegd om opslagruimte te besparen terwijl er nog steeds wordt gecontroleerd op gebeurtenissen. Wanneer er een gebeurtenis plaatsvindt, schakelen ze over op normale opname om gedetailleerde beelden vast te leggen.

De parkeermodus is vooral handig voor het vastleggen van potentiële ongelukken, aanrijdingen, vandalisme of diefstalpogingen die kunnen plaatsvinden terwijl uw voertuig geparkeerd staat en onbeheerd is. Het levert waardevol bewijs en kan helpen daders te identificeren of aansprakelijkheid te bepalen in geval van een incident.

Hoe u Dash Cam-video naar uw telefoon overzet

Dashcam, Dashcams

Dit is dus een geweldige vraag voor degenen die minder ervaring hebben met technologie. We hebben hier wat instructies bedacht, die niet apparaatspecifiek zijn, maar die u wellicht van pas kunnen komen:

  1. Controleer de compatibiliteit van de dashcam:
    Zorg ervoor dat uw dashcam compatibel is met het overbrengen van video naar een telefoon. Sommige dashcams hebben ingebouwde wifi of bijbehorende apps die speciaal zijn ontworpen voor draadloze video-overdracht. Als uw dashcam deze mogelijkheid niet heeft, moet u mogelijk alternatieve methoden verkennen, zoals het verwijderen van de geheugenkaart.

  2. Wi-Fi-verbinding (indien beschikbaar):

    a. Installeer de bijbehorende app: Als uw dashcam Wi-Fi-overdracht ondersteunt, downloadt en installeert u de bijbehorende app op uw telefoon vanuit de betreffende app store (bijvoorbeeld Google Play Store of Apple App Store).

    b. Verbind uw telefoon en dashcam: Schakel wifi in op uw telefoon en open de wifi-instellingen. Zoek naar de wifi-netwerknaam of SSID die aan uw dashcam is gekoppeld. Verbind uw telefoon met dat netwerk.

    c. Open de companion-app: Start de companion-app op je telefoon. Deze zou je dashcam moeten detecteren en er een verbinding mee moeten maken.

    d. Volg de app-instructies: Zodra u verbinding hebt gemaakt, geeft de app instructies over hoe u videobestanden van uw dashcam naar uw telefoon kunt doorbladeren en overzetten. Normaal gesproken kunt u de gewenste video's selecteren en de overdracht starten binnen de interface van de app.

  3. Geheugenkaartoverdracht (indien wifi niet beschikbaar is):

    a. Schakel uw dashcam uit: Zorg ervoor dat uw dashcam is uitgeschakeld voordat u de geheugenkaart verwijdert om mogelijke gegevensbeschadiging te voorkomen.

    b. Zoek en verwijder de geheugenkaart: Dashcams slaan de opgenomen beelden meestal op een verwijderbare geheugenkaart op (bijvoorbeeld een microSD-kaart). Zoek de geheugenkaartsleuf op uw dashcam en verwijder de geheugenkaart voorzichtig.

    c. Plaats de geheugenkaart in een compatibele adapter: Als uw telefoon een microSD-kaartslot heeft, plaatst u de geheugenkaart rechtstreeks. Anders hebt u mogelijk een adapter nodig om de geheugenkaart om te zetten naar een compatibel formaat (bijv. microSD-naar-SD-kaartadapter) om in de kaartsleuf van uw telefoon te passen of een USB-kaartlezer te gebruiken.

    d. Sluit de adapter aan op uw telefoon: Plaats de geheugenkaart (of adapter) in de overeenkomstige sleuf op uw telefoon of sluit de USB-kaartlezer aan op de USB-poort van uw telefoon.

    e. Toegang tot de videobestanden: Zodra uw telefoon de geheugenkaart herkent, navigeert u naar de bestandsverkenner of galerij-app. U zou de videobestanden die op de geheugenkaart zijn opgeslagen, moeten kunnen vinden en openen.

    f. Video's overzetten: Selecteer de gewenste videobestanden en kies de optie om ze te kopiëren of te verplaatsen naar de interne opslag van uw telefoon of naar een gewenste locatie.

Wat is de beste dashcam?

Wij zouden gerust de Road Angel Halo Ultra noemen, en dan zijn we nog niet eens bevooroordeeld!

Hier is een video, gewoon om je te laten zien hoe goed het echt is:

De Road Angel Halo Ultra heeft de volgende kenmerken:

  • 4K-opname
  • Loop-opname
  • SONY IMX415-beeldsensor
  • 64 GB eMMc (embedded multimedia card) ingebouwd geheugen
  • 5GHz Wi-Fi-ondersteuning
  • ADAS-technologie (ingebouwde verkeersomstandigheden)
  • GPS-telematica
  • Parkeermodus
  • 140° groothoeklens
  • G-sensor

Wij denken niet dat de Road Angel Halo Ultra te verslaan is, zeker niet als je de prijs bekijkt - £199,99! Bekijk de Road Angel Halo Ultra hieronder:

Hoe installeer ik een dashcam?

Het installeren van een dashcam is een klus die we graag overlaten aan de experts, onze partners: Halfords. Wij monteren zelf geen dashcams, maar we hebben onze kwaliteitsdashcams in handen gegeven van onze vertrouwde vriend bij Halfords - en man, zij zijn goed in het installeren van onze dashcams.

Als u uw dashcam zelf wilt monteren, vindt u hier een korte instructielijst:

  1. Kies een geschikte locatie op uw voorruit en bevestig de dashcam stevig.
  2. Sluit de stroomkabel aan op de dashcam, via een sigarettenaanstekeradapter of via een vaste bedrading naar het elektrische systeem van het voertuig.
  3. Verberg de kabels langs de rand van de voorruit en zet ze vast met clips of plakband.
  4. Pas de positie van de dashcam aan voor een optimaal zicht op de weg.
  5. Test de installatie door de dashcam aan te zetten en te controleren of deze begint met opnemen en correct functioneert.

Als u een uitgebreidere versie van de bovenstaande lijst wilt, bekijk dan onze blog over dashcam-installatie door op de onderstaande knop te klikken:

 

Waar monteer je een dashcam?

Dashcam, Dashcams

Een dashcam wordt meestal op de voorruit van een voertuig gemonteerd. Hier zijn enkele veelvoorkomende plaatsingsopties:

  1. Achter de achteruitkijkspiegel: dit is een populaire locatie, omdat de dashcam hierdoor relatief discreet blijft en u een duidelijk zicht op de weg voor u hebt.

  2. Aan de passagierszijde van de voorruit: Door de dashcam aan de passagierszijde te plaatsen, wordt het zicht van de bestuurder zo min mogelijk belemmerd en kan de weg toch effectief worden vastgelegd.

Houd bij het kiezen van een montageplaats rekening met het volgende:

  • Zichtbaarheid: Zorg ervoor dat de dashcam een ​​onbelemmerd zicht op de weg heeft, zonder dat uw zichtlijn wordt belemmerd of sensoren worden geblokkeerd, zoals regen- of lichtsensoren achter de achteruitkijkspiegel.

  • Wettelijke vereisten: Zorg dat u op de hoogte bent van de wet- en regelgeving met betrekking tot de plaatsing van dashcams, zodat u zich aan de wet- en regelgeving houdt.

  • Reflectie en schittering: Houd rekening met reflecties en schittering die worden veroorzaakt door de positie van de dashcam of de montageaccessoires. Deze kunnen namelijk van invloed zijn op de kwaliteit van de opgenomen beelden.

Verlaagt een dashcam de verzekeringspremie?

Het hebben van een dashcam kan mogelijk de verzekeringspremies voor sommige personen verlagen, maar het hangt af van verschillende factoren, waaronder verzekeringsmaatschappijen en hun polissen. Hier zijn een paar punten om te overwegen:

  1. Bewijs van ongevallen: Een dashcam kan waardevol bewijs leveren bij ongevallen of incidenten op de weg. Duidelijke videobeelden kunnen helpen bij het vaststellen van aansprakelijkheid en het ondersteunen van verzekeringsclaims, wat het claimproces mogelijk versnelt.

  2. Fraudepreventie: Dashcams kunnen frauduleuze claims of geënsceneerde ongelukken afschrikken, die helaas niet ongewoon zijn. Door incidenten nauwkeurig en duidelijk vast te leggen, kunnen dashcams helpen verzekeringsfraude te bestrijden, wat een positieve impact kan hebben op de verzekeringskosten voor iedereen.

  3. Rijgedrag: Sommige verzekeringsmaatschappijen bieden op gebruik gebaseerde verzekeringsprogramma's aan waarbij rijgedrag wordt gemonitord. Als uw dashcam uw rijgedrag registreert en verantwoordelijk en veilig rijgedrag aantoont, komt u mogelijk in aanmerking voor korting op verzekeringstarieven op basis van uw werkelijke rijprestaties.

  4. Kortingen en incentives: Sommige verzekeringsmaatschappijen bieden specifieke kortingen of incentives voor het installeren van een dashcam. Het is de moeite waard om bij uw verzekeringsmaatschappij te controleren of zij dergelijke programma's aanbieden.

Hoewel dashcams potentiële voordelen kunnen hebben, is het belangrijk om op te merken dat niet alle verzekeringsmaatschappijen dashcams overwegen voor premieverlagingen. Het is raadzaam om rechtstreeks contact op te nemen met uw verzekeringsmaatschappij om te informeren naar hun beleid met betrekking tot dashcams en mogelijke gevolgen voor verzekeringspremies.

Moet ik de verzekering inlichten over een dashcam?

Wij zouden persoonlijk zeggen van wel - gewoon om het zekere voor het onzekere te nemen, maar realistisch gezien hangt het ervan af of u uw verzekeringsmaatschappij moet informeren over de aanwezigheid van een dashcam, of niet. Wij adviseren u om de onderstaande lijst door te lezen om een ​​weloverwogen beslissing te nemen of u dat wel of niet moet doen.

  1. Bekijk uw verzekeringspolis: Lees uw verzekeringspolis door of neem contact op met uw verzekeringsmaatschappij om hun vereisten met betrekking tot dashcams te begrijpen. Sommige verzekeringsmaatschappijen kunnen expliciet om informatie vragen over aanvullende veiligheidsvoorzieningen of aanpassingen aan uw voertuig, waaronder de installatie van een dashcam.

  2. Transparantie en openbaarmaking: Het is over het algemeen aan te raden om transparant te zijn tegenover uw verzekeringsmaatschappij en alle relevante informatie te verstrekken die van invloed kan zijn op uw polis of claims. Het verstrekken van nauwkeurige en volledige informatie helpt de integriteit van uw verzekeringsdekking te behouden.

  3. Mogelijke voordelen: Uw verzekeringsmaatschappij informeren over uw dashcam kan mogelijke voordelen hebben. Het kan dienen als bewijs in geval van ongelukken, wat mogelijk het claimproces versnelt en uw standpunt ondersteunt in geval van een geschil. Sommige verzekeringsmaatschappijen bieden mogelijk ook specifieke kortingen of incentives voor dashcaminstallaties.

  4. Implicaties van niet-openbaarmaking: Het niet melden van de aanwezigheid van een dashcam wanneer vereist door uw verzekeringsmaatschappij kan gevolgen hebben. Het kan potentieel leiden tot niet-naleving van het beleid, afwijzing van claims of zelfs annulering van uw polis als de niet-openbaarmaking later wordt ontdekt.

Vervalt de garantie op een dashcam?

Dashcam, Dashcams

Het installeren van een dashcam in uw voertuig maakt de garantie doorgaans niet ongeldig. De garantie die de fabrikant biedt, dekt doorgaans materiaal- of fabricagefouten en mag niet worden beïnvloed door de installatie van iets kleins als een dashcam, wat wordt beschouwd als een aftermarketaccessoire.

Met dat in gedachten is het nog steeds essentieel om de garantievoorwaarden van de voertuigfabrikant te bekijken, gewoon om te bevestigen of specifieke aanpassingen of wijzigingen aan het voertuig van invloed kunnen zijn op de garantiedekking. Sommige fabrikanten hebben mogelijk specifieke clausules of beperkingen met betrekking tot aanpassingen, hoe klein ook, dus het is raadzaam om de garantiedocumentatie te raadplegen of rechtstreeks contact op te nemen met de fabrikant om eventuele zorgen te verduidelijken.

Het is ook de moeite waard om op te merken dat de garantie van de dashcam zelf kan variëren, afhankelijk van de fabrikant of het merk. Zorg ervoor dat u de garantie-informatie van de fabrikant van de dashcam doorneemt om de dekking en eventuele voorwaarden die van toepassing kunnen zijn op de dashcam zelf te begrijpen.

Kunnen dashcambeelden worden gebruikt voor snelheidsovertredingen?

Met een dashcam kunt u beelden vastleggen van uw rijgedrag, inclusief te hard rijden. Het is echter belangrijk om te weten dat een dashcam vooral bedoeld is om videobeelden te maken van incidenten op de weg, zoals ongelukken of andere relevante gebeurtenissen.

Het gebruik van dashcambeelden als getuigenbewijs, varieert afhankelijk van de kwaliteit en de bruikbaarheid van het beeldmateriaal. In sommige gevallen kunnen dashcambeelden worden gebruikt als ondersteunend bewijs in zaken met betrekking tot snelheidsovertredingen of verkeersovertredingen, maar specifieke richtlijnen en procedures voor het gebruik van dashcambeelden als bewijs kunnen variëren.

Kunnen dashcambeelden tegen u gebruikt worden?

Ja, dashcambeelden kunnen in bepaalde situaties tegen u worden gebruikt, omdat het primaire doel van dashcambeelden is om gebeurtenissen op de weg vast te leggen, inclusief incidenten of overtredingen - waaronder ook uw eigen. Hier zijn een paar punten om te overwegen:

  1. Verkeersovertredingen: Als u betrokken bent bij een verkeersovertreding of ongeval en uw acties worden vastgelegd door de dashcam, kunnen de beelden worden gebruikt als bewijs door wetshandhavingsinstanties of verzekeringsmaatschappijen. Dit omvat gevallen zoals te hard rijden, door rood licht rijden of roekeloos rijden.

  2. Verzekeringsclaims: Als u een verzekeringsclaim indient voor een ongeval of andere incidenten, kunnen de dashcambeelden worden bekeken door verzekeringsagenten als onderdeel van het claimonderzoek. De beelden kunnen van invloed zijn op hun beoordeling van de aansprakelijkheid en de uitkomst van de claim.

  3. Juridische procedures: In het geval van juridische procedures, zoals een rechtszaak of geschil, kunnen dashcambeelden door beide betrokken partijen als bewijs worden ingediend. De beelden kunnen worden gebruikt om claims te ondersteunen of aan te vechten, schuld of aansprakelijkheid vast te stellen of een visueel verslag van het incident te bieden.

Als u meer wilt weten over dashcams, te hard rijden en het gebruik van dashcambeelden als bewijs, klik dan op de onderstaande link:

Kun je bestuurders met dashcambeelden aangeven?

Ja, u kunt bestuurders melden die dashcambeelden gebruiken in het Verenigd Koninkrijk. Als u een incident vastlegt of gevaarlijk rijgedrag op de weg ziet met uw dashcam, kunt u de beelden als bewijs indienen bij de bevoegde autoriteiten voor verder onderzoek.

Hier zijn enkele stappen die u kunt ondernemen:

  1. Leg de beelden veilig vast: Zorg ervoor dat uw dashcam het incident of gedrag dat u wilt melden, opneemt en goed vastlegt. Zorg ervoor dat de beelden duidelijk zijn en relevante details bevatten, zoals kentekenplaten, locatie en tijd.

  2. Noteer details: Noteer alle aanvullende details met betrekking tot het incident, zoals de datum, tijd, locatie en beschrijving van het gedrag of de gebeurtenis die op de beelden is vastgelegd. Deze details kunnen nuttig zijn bij het melden van het incident.

  3. Melden bij de juiste autoriteiten: Afhankelijk van de aard van het incident kunt u het melden bij de relevante autoriteit. Bijvoorbeeld:

    • Gevaarlijk rijgedrag of verkeersovertredingen: neem contact op met de plaatselijke politie en verstrek hen de beelden en details van het incident.
    • Andere verkeersgerelateerde zorgen: U kunt incidenten melden bij de lokale autoriteiten die verantwoordelijk zijn voor verkeersbeheer of veiligheid, zoals uw lokale gemeente of Highways England.

Kan de politie vervolging instellen op basis van dashcambeelden?

Ja, dashcambeelden kunnen door de politie worden gebruikt als bewijs om vervolgingen in bepaalde situaties te ondersteunen. Dit wordt gezien als getuigenbewijs in de rechtbank. De toelaatbaarheid en het gebruik van dashcambeelden als bewijs hangt af van verschillende factoren.

Hier zijn een paar punten om te overwegen:

  1. Bevestigend bewijs: Dashcambeelden kunnen dienen als waardevol bevestigend bewijs in gevallen waarin een overtreding of incident op video is vastgelegd. Het kan helpen een visueel verslag van gebeurtenissen te bieden en de getuigenissen van getuigen of betrokken partijen te ondersteunen.

  2. Verkeersovertredingen: Bij verkeersovertredingen, zoals roekeloos rijden, doorrijden na een aanrijding of negeren van het rode verkeerslicht, kunnen dashcambeelden van de overtreding door de politie worden gebruikt om boetes uit te schrijven of vervolging in te stellen.

  3. Criminele activiteiten: Dashcambeelden die criminele activiteiten vastleggen, zoals diefstal, vandalisme of mishandeling, kunnen als bewijsmateriaal aan de politie worden overhandigd. De beelden kunnen helpen bij het identificeren van verdachten en het opbouwen van een zaak tegen hen.

  4. Discretion of authorities: Uiteindelijk ligt de beslissing om dashcambeelden als bewijs te gebruiken en vervolging in te stellen bij de politie en relevante juridische autoriteiten. Zij zullen de relevantie, geloofwaardigheid en naleving van de wettelijke vereisten van de beelden beoordelen voordat ze beslissen hoe ze verder moeten gaan.